Steki z Kobe – historia

Steki z Kobe – historia

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z wołowiną Kobe, możesz zastanawiać się, skąd pochodzi. Prawda jest taka, że tylko osiem restauracji w Stanach Zjednoczonych oferuje ją. I w przeciwieństwie do wołowiny z innych części świata, nie znajdziesz jej w lokalnym sklepie spożywczym. Jest ona dostępna tylko w drogich restauracjach.

Japonia jest miejscem pochodzenia wołowiny Kobe. Japończycy do połowy XIX wieku hodowali własne bydło w izolacji. Pozwoliło im to na krzyżowanie i produkcję ulepszonych odmian. Gdy w 1867 roku restauracja Meij zniosła zakaz spożywania mięsa, japońska wołowina trafiła już do menu krajów zachodnich. Od tego czasu steki z Kobe stały się fenomenem na skalę światową. Historia wołowiny z Kobe nie kończy się jednak na tym.

Podczas gdy wołowina jest wielkim biznesem w Wielkiej Brytanii, jedzenie mniejszej ilości mięsa wydaje się pomagać restauracjom stekowym premium w mieście. Na przykład grupa M Restaurants oferuje specjalne menu z filetem z wołowiny Kobe. W rzeczywistości, Wagyu Experience Menu jest jedną z najbardziej popularnych opcji w mieście.

Kobe Beef to specjalny rodzaj wołowiny wagyu. Ten rodzaj wołowiny znany jest z tego, że jest niezwykle delikatny i aromatyczny. Pochodzi od bydła rasy Tajima, które po raz pierwszy zostało wprowadzone w prefekturze Hyogo w drugim wieku. Po kilku wiekach bydło to wykształciło wyjątkowy smak, który wyróżnia je spośród innych ras. Wysoki poziom tłuszczu śródmięśniowego w wołowinie Tajima nadaje jej niesamowity smak.

Obecnie amerykańskie restauracje również oferują wołowinę z Kobe, ale wielkość porcji jest znacznie mniejsza niż 16-uncjowe porcje, które jesteśmy przyzwyczajeni widzieć w amerykańskich restauracjach. Najtańsze wersje wołowiny Kobe są zwykle tańsze niż ich japońskie odpowiedniki. Łatwiej jest też znaleźć restauracje, które serwują amerykańską wersję.

Wołowina Kobe słynie ze swojego soczystego mięsa i jest uważana za jedną z najlepszych, jakie można kupić za pieniądze. Ale pomimo reputacji najlepszej wołowiny, większość ludzi nie wie o niej zbyt wiele. Jej historia jest pełna tajemnic i budzących respekt opowieści. A ze względu na wysoką jakość, stała się daniem godnym kultu dla jadłodajni na całym świecie.

Nie jest tajemnicą, że wołowina Kobe ma bogatą historię. Słynie również z tego, że jest niesamowicie delikatna. Krowy są często bite podczas hodowli, a wielu hodowców nadal robi im masaże, choć obecnie są one raczej dla wygody niż dla delikatności. To wszystko jest częścią historii wołowiny Kobe.

Na świecie jest zaledwie osiem restauracji certyfikowanych do serwowania wołowiny Kobe. Samo mięso jest produktem krów rasy Kuroge Washu, która ma genetyczne predyspozycje do marmurkowania swojego tłuszczu. Wołowina Kobe często określana jest jako A5 Wagyu beef. Jest to najwyższa klasa wołowiny Wagyu.

Chociaż wołowina z Kobe jest słynna, jest też dość droga. W rzeczywistości wołowina Kobe jest chroniona w Japonii. Rząd japoński ma ścisłe prawa dotyczące tego rodzaju mięsa. Poza Japonią, prawa są znacznie bardziej zrelaksowane. Jednak wiele restauracji próbuje wykorzystać nazwę marki i sprzedaje ją jako amerykańską wołowinę Kobe. To nie jest prawdziwa rzecz, a konsumenci powinni być ostrożni. W rzeczywistości wołowina Kobe jest japońskim produktem o długiej i prestiżowej historii.

Przeczytaj także: Kuchnia azjatycka i jej cechy https://potrawy-swiata.pl/a/bkhp,kuchnia-azjatycka-i-jej-cechy

Aby uzyskać prawdziwą wołowinę Kobe, musisz kupić ją z prefektury Hyogo. Ale, jeśli nie możesz jej tam znaleźć, możesz ją dostać z Miyazaki, sąsiedniego miasta. Ta wołowina ma ten sam mieszany europejsko-japoński rodowód co Kobe. Jednak surowe prawo importowe sprawiło, że trudno jest znaleźć prawdziwą wołowinę Kobe poza Japonią.

Previous Już w niedzielę 29 maja akcja „Czyste, Zielone Miasta” zawita do Skierniewic
Next Projektowanie podwórka – pomysły na ogród

Może to Ci się spodoba

Kursy maturalne dla dorosłych – Dlaczego warto? 5 powodów

Posiadanie świadectwa maturalnego otwiera wiele drzwi – zarówno zawodowych, jak i edukacyjnych. Matura stanowi przepustkę na studia, ale także potwierdzenie zdobytej wiedzy i kompetencji, które coraz częściej doceniają również pracodawcy.

Trwa 74 TOUR DE POLOGNE w Małopolsce

Za nami dwa z pięciu etapów 74 Tour de Pologne – największego wydarzenia kolarskiego w Polsce, którego trasy przebiegają przez Małopolskę. Nad bezpieczeństwem wyścigu czuwa ponad 600 policjantów, do zadań

Wszystko zgodnie z planem. Stadion Miejski rośnie w oczach.

Bardzo sprawnie przebiegają prace na nowym obiekcie przy ul. Pomologicznej. W minionym tygodniu zamontowano balon na boisku bocznym. Rozpoczęła się też budowa infrastruktury drogowej, odwodnienia na płycie głównej i kolejnego

Bezpieczny przedszkolak – zdrowo jemy, długo żyjemy

W skierniewickim Przedszkolu nr 8 rozstrzygnięto ogólnomiejski konkurs profilaktyczny: “Bezpieczny przedszkolak –  zdrowo jemy, długo żyjemy”.  Zadaniem dzieciaków było stworzenie plakatu promującego zdrowe odżywianie W odpowiedzi na ogłoszenie konkursu, którego

Badania stanu emocjonalnego młodzieży trwają w skierniewickich szkołach

W Skierniewicach trwają pilotażowe badania dotyczące stanu emocjonalnego młodzieży w szkołach ponadpodstawowych. Badania mają diagnozować zaburzenia emocjonalne, które wśród uczniów pojawiły się po okresie pandemii koronawirusa.  W ramach pilotażowych działań

Projektowanie podwórka – pomysły na ogród

Jeśli szukasz wyjątkowego sposobu na ogrodzenie swojego podwórka, istnieje wiele pomysłów na ogrodzenie do rozważenia. Jedną z opcji jest ogrodzenie z bali. Są one świetne do wyznaczania granic nieruchomości i

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź