Steki z Kobe – historia

Steki z Kobe – historia

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z wołowiną Kobe, możesz zastanawiać się, skąd pochodzi. Prawda jest taka, że tylko osiem restauracji w Stanach Zjednoczonych oferuje ją. I w przeciwieństwie do wołowiny z innych części świata, nie znajdziesz jej w lokalnym sklepie spożywczym. Jest ona dostępna tylko w drogich restauracjach.

Japonia jest miejscem pochodzenia wołowiny Kobe. Japończycy do połowy XIX wieku hodowali własne bydło w izolacji. Pozwoliło im to na krzyżowanie i produkcję ulepszonych odmian. Gdy w 1867 roku restauracja Meij zniosła zakaz spożywania mięsa, japońska wołowina trafiła już do menu krajów zachodnich. Od tego czasu steki z Kobe stały się fenomenem na skalę światową. Historia wołowiny z Kobe nie kończy się jednak na tym.

Podczas gdy wołowina jest wielkim biznesem w Wielkiej Brytanii, jedzenie mniejszej ilości mięsa wydaje się pomagać restauracjom stekowym premium w mieście. Na przykład grupa M Restaurants oferuje specjalne menu z filetem z wołowiny Kobe. W rzeczywistości, Wagyu Experience Menu jest jedną z najbardziej popularnych opcji w mieście.

Kobe Beef to specjalny rodzaj wołowiny wagyu. Ten rodzaj wołowiny znany jest z tego, że jest niezwykle delikatny i aromatyczny. Pochodzi od bydła rasy Tajima, które po raz pierwszy zostało wprowadzone w prefekturze Hyogo w drugim wieku. Po kilku wiekach bydło to wykształciło wyjątkowy smak, który wyróżnia je spośród innych ras. Wysoki poziom tłuszczu śródmięśniowego w wołowinie Tajima nadaje jej niesamowity smak.

Obecnie amerykańskie restauracje również oferują wołowinę z Kobe, ale wielkość porcji jest znacznie mniejsza niż 16-uncjowe porcje, które jesteśmy przyzwyczajeni widzieć w amerykańskich restauracjach. Najtańsze wersje wołowiny Kobe są zwykle tańsze niż ich japońskie odpowiedniki. Łatwiej jest też znaleźć restauracje, które serwują amerykańską wersję.

Wołowina Kobe słynie ze swojego soczystego mięsa i jest uważana za jedną z najlepszych, jakie można kupić za pieniądze. Ale pomimo reputacji najlepszej wołowiny, większość ludzi nie wie o niej zbyt wiele. Jej historia jest pełna tajemnic i budzących respekt opowieści. A ze względu na wysoką jakość, stała się daniem godnym kultu dla jadłodajni na całym świecie.

Nie jest tajemnicą, że wołowina Kobe ma bogatą historię. Słynie również z tego, że jest niesamowicie delikatna. Krowy są często bite podczas hodowli, a wielu hodowców nadal robi im masaże, choć obecnie są one raczej dla wygody niż dla delikatności. To wszystko jest częścią historii wołowiny Kobe.

Na świecie jest zaledwie osiem restauracji certyfikowanych do serwowania wołowiny Kobe. Samo mięso jest produktem krów rasy Kuroge Washu, która ma genetyczne predyspozycje do marmurkowania swojego tłuszczu. Wołowina Kobe często określana jest jako A5 Wagyu beef. Jest to najwyższa klasa wołowiny Wagyu.

Chociaż wołowina z Kobe jest słynna, jest też dość droga. W rzeczywistości wołowina Kobe jest chroniona w Japonii. Rząd japoński ma ścisłe prawa dotyczące tego rodzaju mięsa. Poza Japonią, prawa są znacznie bardziej zrelaksowane. Jednak wiele restauracji próbuje wykorzystać nazwę marki i sprzedaje ją jako amerykańską wołowinę Kobe. To nie jest prawdziwa rzecz, a konsumenci powinni być ostrożni. W rzeczywistości wołowina Kobe jest japońskim produktem o długiej i prestiżowej historii.

Przeczytaj także: Kuchnia azjatycka i jej cechy https://potrawy-swiata.pl/a/bkhp,kuchnia-azjatycka-i-jej-cechy

Aby uzyskać prawdziwą wołowinę Kobe, musisz kupić ją z prefektury Hyogo. Ale, jeśli nie możesz jej tam znaleźć, możesz ją dostać z Miyazaki, sąsiedniego miasta. Ta wołowina ma ten sam mieszany europejsko-japoński rodowód co Kobe. Jednak surowe prawo importowe sprawiło, że trudno jest znaleźć prawdziwą wołowinę Kobe poza Japonią.

Previous Już w niedzielę 29 maja akcja „Czyste, Zielone Miasta” zawita do Skierniewic
Next Projektowanie podwórka – pomysły na ogród

Może to Ci się spodoba

Krakowscy policjanci zabezpieczają Lotto Eurovolley Poland 2017

To już druga w tym roku tak duża impreza sportowa, której jednym z miast gospodarzy jest Kraków. Tym razem gościmy uczestników mistrzostw Europy w piłce siatkowej.  Turniej rozgrywany jest od

Kolejne 2 złote medale Szymona Kulki na Światowych Igrzyskach Służb Mundurowych w Los Angeles

Kolejne doskonałe informacje docierają do Gorlic z Los Angeles, gdzie odbywają się XVII Światowe Igrzyska Służb Mundurowych. Sierżant Szymon Kulka – biegający policjant Posterunku Policji w Uściu Gorlickim – do

Małopolscy policjanci zabezpieczyli kolejny mecz piłkarskiej ekstraklasy i zapobiegli bójce kiboli

31 marca br na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana znajdującym się przy ulicy Reymonta 22 w Krakowie odbył się mecz piłkarski pomiędzy drużynami Wisły Kraków oraz Lecha Poznań. Tego rodzaju

Polecą do Francji! Za nami finał konkursu francuskiego

Aleksandra Bluszcz, Dominik Jarecki, Lilianna Koczywąs, Ewa Rozenfeld i Oliwia Błaszczyk – to laureaci 28. Konkursu Języka Francuskiego i Wiedzy o Francji oraz II konkursu Geograficznego – „A to Francja

Podsumowanie obchodów Dnia Bezpiecznego Internetu w Szkole Podstawowej nr 21 w Krakowie

15 marca 2017 roku w Szkole Podstawowej nr 21 w Krakowie odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla najlepszych drużyn biorących udział w grze wirtualno-terenowej, która została zorganizowana przez Komendę Wojewódzką

Policjanci szkolą żołnierzy 16 Batalionu Powietrznodesantowego w Krakowie

W okresie od kwietnia do października 2017 roku na wniosek Dowódcy 16 Batalionu Powietrznodesantowego za zgodą Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie wyznaczeni instruktorzy Oddziału Prewencji Policji w Krakowie realizują blok

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź