Steki z Kobe – historia

Steki z Kobe – historia

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z wołowiną Kobe, możesz zastanawiać się, skąd pochodzi. Prawda jest taka, że tylko osiem restauracji w Stanach Zjednoczonych oferuje ją. I w przeciwieństwie do wołowiny z innych części świata, nie znajdziesz jej w lokalnym sklepie spożywczym. Jest ona dostępna tylko w drogich restauracjach.

Japonia jest miejscem pochodzenia wołowiny Kobe. Japończycy do połowy XIX wieku hodowali własne bydło w izolacji. Pozwoliło im to na krzyżowanie i produkcję ulepszonych odmian. Gdy w 1867 roku restauracja Meij zniosła zakaz spożywania mięsa, japońska wołowina trafiła już do menu krajów zachodnich. Od tego czasu steki z Kobe stały się fenomenem na skalę światową. Historia wołowiny z Kobe nie kończy się jednak na tym.

Podczas gdy wołowina jest wielkim biznesem w Wielkiej Brytanii, jedzenie mniejszej ilości mięsa wydaje się pomagać restauracjom stekowym premium w mieście. Na przykład grupa M Restaurants oferuje specjalne menu z filetem z wołowiny Kobe. W rzeczywistości, Wagyu Experience Menu jest jedną z najbardziej popularnych opcji w mieście.

Kobe Beef to specjalny rodzaj wołowiny wagyu. Ten rodzaj wołowiny znany jest z tego, że jest niezwykle delikatny i aromatyczny. Pochodzi od bydła rasy Tajima, które po raz pierwszy zostało wprowadzone w prefekturze Hyogo w drugim wieku. Po kilku wiekach bydło to wykształciło wyjątkowy smak, który wyróżnia je spośród innych ras. Wysoki poziom tłuszczu śródmięśniowego w wołowinie Tajima nadaje jej niesamowity smak.

Obecnie amerykańskie restauracje również oferują wołowinę z Kobe, ale wielkość porcji jest znacznie mniejsza niż 16-uncjowe porcje, które jesteśmy przyzwyczajeni widzieć w amerykańskich restauracjach. Najtańsze wersje wołowiny Kobe są zwykle tańsze niż ich japońskie odpowiedniki. Łatwiej jest też znaleźć restauracje, które serwują amerykańską wersję.

Wołowina Kobe słynie ze swojego soczystego mięsa i jest uważana za jedną z najlepszych, jakie można kupić za pieniądze. Ale pomimo reputacji najlepszej wołowiny, większość ludzi nie wie o niej zbyt wiele. Jej historia jest pełna tajemnic i budzących respekt opowieści. A ze względu na wysoką jakość, stała się daniem godnym kultu dla jadłodajni na całym świecie.

Nie jest tajemnicą, że wołowina Kobe ma bogatą historię. Słynie również z tego, że jest niesamowicie delikatna. Krowy są często bite podczas hodowli, a wielu hodowców nadal robi im masaże, choć obecnie są one raczej dla wygody niż dla delikatności. To wszystko jest częścią historii wołowiny Kobe.

Na świecie jest zaledwie osiem restauracji certyfikowanych do serwowania wołowiny Kobe. Samo mięso jest produktem krów rasy Kuroge Washu, która ma genetyczne predyspozycje do marmurkowania swojego tłuszczu. Wołowina Kobe często określana jest jako A5 Wagyu beef. Jest to najwyższa klasa wołowiny Wagyu.

Chociaż wołowina z Kobe jest słynna, jest też dość droga. W rzeczywistości wołowina Kobe jest chroniona w Japonii. Rząd japoński ma ścisłe prawa dotyczące tego rodzaju mięsa. Poza Japonią, prawa są znacznie bardziej zrelaksowane. Jednak wiele restauracji próbuje wykorzystać nazwę marki i sprzedaje ją jako amerykańską wołowinę Kobe. To nie jest prawdziwa rzecz, a konsumenci powinni być ostrożni. W rzeczywistości wołowina Kobe jest japońskim produktem o długiej i prestiżowej historii.

Przeczytaj także: Kuchnia azjatycka i jej cechy https://potrawy-swiata.pl/a/bkhp,kuchnia-azjatycka-i-jej-cechy

Aby uzyskać prawdziwą wołowinę Kobe, musisz kupić ją z prefektury Hyogo. Ale, jeśli nie możesz jej tam znaleźć, możesz ją dostać z Miyazaki, sąsiedniego miasta. Ta wołowina ma ten sam mieszany europejsko-japoński rodowód co Kobe. Jednak surowe prawo importowe sprawiło, że trudno jest znaleźć prawdziwą wołowinę Kobe poza Japonią.

Previous Już w niedzielę 29 maja akcja „Czyste, Zielone Miasta” zawita do Skierniewic
Next Projektowanie podwórka – pomysły na ogród

Może to Ci się spodoba

Dni Bezpiecznego Internetu

W ramach obchodów Dni Bezpiecznego Internetu (Tygodnia Bezpiecznego Internetu) w 2017 roku obchodzonego pod hasłem „Razem zmieniamy Internet na lepsze”, policjanci Wydziału Prewencji KWP w Krakowie wspólnie z dyrekcją oraz

30. WOŚP: Wyjątkowe złote jabłko od skierniewickich jubilerów

Skierniewiczanie – na co dzień zakochani w pomaganiu – od lat udowadniają swoją gotowość na styczniowy, orkiestrowy weekend. W tym roku z racji 30. edycji finału, jubiler Woźniak przygotował wyjątkowe

Sprawca brutalnego rozboju został zatrzymany przez krakowskich policjantów

Policjanci z VI Komisariatu Policji w Krakowie zatrzymali sprawcę rozboju do jakiego doszło pod koniec listopada ubiegłego roku. Wówczas na wracającego po pracy do domu kierowcę MPK napadł mężczyzna. Usłyszał

Mija rok od Światowych Dni Młodzieży

W lipcu ubiegłego roku w Polsce odbyły się 31. Światowe Dni Młodzieży, w których udział wzięło 2,5 mln pielgrzymów ze 187 krajów. W uroczystościach uczestniczył Papież Franciszek, przedstawiciele Episkopatu Polski

Decyzja o zakupie czy wypożyczeniu łóżka rehabilitacyjnego – co jest bardziej opłacalne?

Opieka nad osobami leżącymi jest zadaniem, które wymaga odpowiedniej dbałości i wsparcia. W przypadku potrzeby wyposażenia łóżka w dodatkowe funkcje, często pojawia się dylemat: czy lepiej kupić, czy wypożyczyć łóżko

Dni otwarte w Dziennym Domu Pobytu

Od 19 do 26 stycznia Centrum Usług Społecznych w Skierniewicach zaprasza na Dni Otwarte w Dziennym Domu Pobytu przy ul. Nowobielańskiej. Masz 18-100 lat i jesteś ze Skierniewic? Jesteś osobą

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź